Ugrás a tartalomra

Dinamikus szenzoros integrációs terápia (DSZIT) – Ayres terápia (3-8 éveseknek)


A terápia névadója Anna Jean Ayres (1920-1988) amerikai ergoterapeuta, aki a természetes gyermeki fejlődést alapul véve fejlesztette ki módszerét. Kiindulópontja, hogy a cselekvés egy öngyógyító, ősi ösztönöktől vezérelt folyamat, amelynek célja, hogy az idegrendszer kellő mennyiségű ingerhez jusson a megfelelő fejlődéséhez. A DSZIT terapeuta ezt kihasználva úgy alakítja ki a pillanatnyi terápiás teret, hogy bármihez nyúljon a gyermek, az számára fejlesztő, azaz gyógyító legyen.

A módszer az egyensúlyérzékelő rendszer ingerlésén keresztül fejleszti az írás-, olvasás-, beszéd, és figyelemzavar hátterében álló idegrendszeri éretlenséget (nagymozgásokat, a finommotorikát, a koordinációs készséget, a téri orientációt, az önfegyelmet), ami az érzékszervek által feldolgozott információ nem megfelelő összerendezésében, feldolgozásában nyilvánul meg. Ezt nevezzük szenzoros feldolgozási zavarnak (SPD).

A foglalkozások során a gyermekek kúsznak, másznak, hintáznak, tapogatnak, nyalogatnak, föl-le ugrálnak, forognak és felforgatnak, akaratukon kívül segítik elő az idegrendszer érését, testi-szellemi fejlődést. A világ minden táján ringatják és simogatják a babákat, „gyí, te paciznak” az ovisokkal, ugróiskoláznak a nagyobbakkal, hisz az örömteljes mozgás fejleszt és gyógyít. Szabad, kényszermentes, vidám környezetben, a munka során a gyermek belső motivációi és a kölcsönös bizalom vezérlik terapeutáinkat.

Igazán „mesés” terápia, hiszen az eszközök (nagylabdák; hinták; billenő, guruló, ingatag eszközök) segítségével belecsöppenünk Alice csodaországába, és a képzelet szárnyra kelhet! Óriásokká változhatunk a lépegetőkkel, eltörpülhetünk a gigászi méretű labdák mellett, repülhetünk a hintákon, vonatokként araszolhatunk az akadálypályák között, de akár Darth Vader elleni küldetésre is indulhatunk.

A módszer segítségével megtörténnek az egyensúly megfelelő fejlesztéséhez szükséges hirtelen kimozdulások, lengések, forgások, billenések, csúszások, amelyek segítségével a gyors reakcióképességet, vagy a megfelelő adaptív választ segítjük elő.

Őserő egy csepp tudatossággal, modern energiákkal, ezt képviseljük a fejlesztések során.

A terápia alapvetően egyéni foglalkozás keretében történik, de igény esetén kiscsoportos megoldást is kínálunk.

Season tickets
 • Title
  1 alkalom
  Occasions
  1 x
  length
  50 perc
  Price
  6 000 Ft / fő
 • Title
  4 alkalmas bérlet (5 500 Ft/alkalom)
  Occasions
  4 x
  length
  50 perc
  Price
  22 000 Ft / fő

Ajánlott olyan gyerekeknek, akik:

 • nem szeretik a simogatást; irtóznak különféle anyagoktól (pl. homok, póló címkéje), csiklandozástól.
 • sokszor elesnek, ügyetlenek.
 • extrém visszahúzódóak; senkivel nem játszanak; "mimózák".
 • nem sírnak, ha elesnek, vagy megütik magukat.
 • problémáik adódnak a szobatisztaság terén.
 • vadak, hangosak, nehéz kordában tartani őket; gyakorta veszélyes helyzetekbe sodorják magukat.
 • autisztikus megnyilvánulásaik vannak.
Therapists

  Pócz Anita

  kreatív gyógypedagógus, szenzoros integrációs terapeuta

  Megismerem